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RULE INTERPRETATION: 

TRUSTS AS QUALIFIED INVESTOR PARTICIPANTS 

Approved by the Market Governance Board on 7 January 2008 
 
 
Section 1.3.3.a.vi of the PDEx Rules for the Fixed Income Securities Market, As 
Amended (PDEx Rules) on Trading Participants states – 
 

In addition to the qualifications under Rule 1.3(1), a Qualified 
Investor Participant should: 
 
a. Be any of the following: 
 

i. Bank; 
ii. Investment House; 
iii. Insurance Company; 
iv. Pension fund or retirement plan maintained by the 

Government of the Philippines or any political 
subdivision thereof or managed by a bank or other 
persons authorized by the Bangko Sentral to engage in 
trust functions; 

v. Investment company; 
vi. Any other entity (whether a corporation, partnership or 

trust) with total assets of at least Php 1,2000,000,000; 
or 

vii. Any other person that shall be duly recognized by the 
SEC as a “Qualified Investor” under SEC rules and/or 
regulations; [Emphasis supplied] 

x x x 
 
The PDEx Market Governance Board (MGB) at its meeting on 07 January 2008 
defined the “trust” in relation to the above-mentioned rule to be any: 
 1) duly licensed trust company; or 
 2) duly authorized trust department of a bank or investment house;  
 
each of which must have aggregate trust assets amounting to at least 
Php1,200,000,000, selling and/or buying in securities purchased and/or sold for 
and on behalf of trust or investment managed accounts wherein they exercise 
Discretionary powers.  
 
"Aggregate trust assets" shall mean the total trust assets held by the trust 
company or the trust department of a bank or investment house.  
 
"Discretion" shall mean the power and authority given to the trust entity in 
investing the customer's funds, in accordance with applicable regulations. A 
trust or investment fund that issues general limitations on the authority 
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granted, as long as the trust entity is not required to obtain prior approval from 
the customer for each transaction, is still a discretionary fund for purposes of 
this interpretation.  
 
Only discretionary trust accounts are qualified to apply, in line with the 
Securities and Exchange Commission’s thrust of protection accorded to 
qualified versus non-qualified investors, as implied from Rules Governing the 
Over the Counter Market (OTC Rules) limiting participation of non-qualified 
investors in the OTC market through “non-directional” trust funds, and the 
Securities Regulation Code Implement Rules and Regulations (SRC IRR), 
exempting from registration evidence of indebtedness issued to trust accounts 
where bank-trustee is granted discretionary powers, specifically: 
 

1. Section 7 C.2 of the Rules Governing the Over-the-Counter (OTC) Market 
which state: 

 
“A non-qualified investor shall not participate in an OTC Market unless 
such participation is in any of the following manners: 
xxx 
Through participation in a registered or chartered collective investment 
scheme such as an investment company, a non-directional trust fund or 
pension fund.” [Emphasis supplied] 
 

2. SRC Rule 9.2.2.B of the SEC Implementing Rules and Regulations which 
state:   

 
“The registration requirements shall not likewise apply to any of the 
following: 
xxx 
Evidence of indebtedness issued to the following primary institutional 
lenders: banks including their trust accounts wherein the bank-trustee 
is granted discretionary powers in the investment disposition of the 
trust funds, investment houses including their trust accounts wherein 
the investment house-trustee is granted discretionary powers in the 
investment disposition of the trust funds xxx” [Emphasis supplied] 
 


